Activitat 1: Història de la pesca





EXPLICACIÓ DE L’ACTIVITAT

La proposta didàctica que exposem a continuació s’anomena “La història de la pesca” i l’objectiu de la pràctica és la conscienciació per part de l’alumnat de la principal activitat econòmica de Palamós: la pesca. La pràctica consta de tres etapes i està dirigida a alumnes de cicle superior.

En la primera etapa, el tutor/a de cada classe haurà d’introduir Palamós als seus alumnes: situació geogràfica, història, principals activitats econòmiques del poble (centrant-se en la pesca), etc . Per facilitar aquesta tasca als mestres, hem adjuntat el guió que es podria seguir per explicar aquests aspectes.

En la segona etapa, els alumnes passaran a ser els elements actius d’aquesta activitat. Han de preparar una entrevista, que contestaran els pescadors, per conèixer la seva vida: quin horari fan, en que consisteix la seva feina, quins són els típics aliments que pesquen per la zona de Palamós...  Aquesta entrevista l’hauran de fer als pescadors duran una sortida escolar. Una suggerència pot ser que la facin quan arriben amb el peix a port.

Finalment, en la tercera etapa els alumnes, amb tots els coneixements que els ha explicat la mestra i amb els coneixements transmesos dels pescadors, hauran d’explicar un conte on es reflecteixi l’activitat pesquera. Alguns alumnes hauran de fer el conte des del punt de vista del peix, uns altres, des del punt de vista dels pescadors, i finalment uns altres des del punt de vista dels compradors.

TEORIA

Història del port

Des de fa temps les tres principals fonts d’ingressos de Palamós són: la pesca, la indústria i el turisme.

El port de Palamós es va construir en el segle XV, però no va ser fins a principi del segle XVIII que va ser conegut per la seva gran activitat comercial.

S’utilitzava com a moll de pesca i com a zona de transport de mercaderies del sector surer. I durant aquesta època també va haver-hi un gran moviment de vaixells nobles. D’aquesta forma, de mica en mica es va anat convertint en un dels primers llocs importants de pesca del litoral català.

Finalment, a principi del segle XX van construir el nou dic de 700m i el moll comercial de pesca de 200x50m. Així, després de la postguerra es va incrementar notablement l’activitat econòmica del port.

La flota

La flota de Palamós està composta per:

·         33 vaixells d’arrossegament
·         30 bots
·         5 vaixells de teranyina o d’encerclament

La subhasta està oberta al matí (a partir de les 8h) i hi podem trobar peix d’encerclament. També està oberta a la tarda (a partir de les 16.15h) i hi podem trobar peix d’altres arts i arrossegament.
Alguns serveis que ofereix la confraria dels pescadors de Palamós, són:
Fàbrica de gel pròpia.

  • Cambres frigorífiques i de congelació
  • Punt de selecció de residus
  • Botiga d’articles per a la pesca
  • Gasoil.

1r Mètode de pesca: Els bots

Està format per un cordill de fibra sintètica trenada (mare) d’uns 200 metres de llargària. De la mare en pengen uns 40 braçolins, fils d’un o dos metres amb un ham a l’extrem. Estan separats perquè no es toquin els hams entre ells. A cada extrem de la mare hi ha lligada una corda, la sirga, que porta en un extrem un pedral o mort i en l’altre, el gall per localitzar el palangre.
Cada palangre va plegat en una cofa.
Normalment es calen descansant els hams en el fons i es lleven l’endemà.
Amb palangres de fons es pesca, entre altres, el lluç, conegut com el lluç de palangre.





2n Mètode de pesca: La teranyina

Es dediquen a la pesca de l’encerclament. Format per diverses peces rectangulars de xarxa fina de 250 metres de llarg per 50 metres d’alçada, que porta una corda amb flotadors a la part de dalt i, una altra, a la part inferior amb un llast de ploms; en aquesta corda de ploms hi ha lligades unes anelles per dins de les quals hi passa una corda, la sàgola, que permet tancar la xarxa per sota quan la mola ha estat encerclada.
Es calen de nit. Surten a les 10 de la nit i tornen entre les sis i les vuit del matí. Es fan diverses cenyides abans de la sortida del sol.
Es necessiten dues o tres embarcacions, una gran que porta l’art i la tripulació, uns deu a vint homes, i una o dues de petites, els bots auxiliars amb potents focus de llum. Quan el patró localitza una mola de peix els bots encenen els llums per atraure-la. Quan el peix ha deixat el fons, es cala la xarxa encerclant la mola, després es tiba la sàgola i la xarxa queda tancada per sota. El peix queda agafat en una mena de bossa. Els bots surten fora del cercle i es procedeix a anar llevant el filat. Quan el peix és quasi a la superfície es va recollint amb un salabre i es fica en les caixes que duu la barca.
Es pesca peix blau, sobretot anxoves i sardines. També sorells i verats.





3r Mètode de pesca: Les barques d’arrossegament (L’art de Bou)

L’art consisteix en dues peces de xarxa llargues, les bandes, que porten cordes amb flotadors a la part superior i ploms a la part inferior perquè l’art quedi obert verticalment. Les bandes van lligades per baix a la boca o gola, d’un sac de fons cec, el cóp. També és de xarxa. La corda superior de la boca és més curta que la inferior perquè així el peix no s’escapi per dalt.
Pesquen a una profunditat de 50 m fins a 800 m.

Es calen durant el dia. Les barques amb cinc a nou homes cadascuna, surten a les 7 del matí i tornen abans de les 6 de la tarda. Quan arriben al calador (triat pel patró) deixen anar l’art, subjectats per dos cables molt llargs i resistents que pengen de la barca i van units a les portes, dues planxes, que fan que la xarxa s’obri horitzontalment perquè el peix pugui entrar.
Van arrossegant aquesta xarxa pel fons marí, 1 parell o 3 hores, el cóp es va omplint, recollint, tot allò que ocupa la superfície bentònica; la pesca resulta poc selectiva i entren a la gola de la xarxa tota mena d’organismes.

Una vegada s’ha acabat el bol, es lleva l’art, es deixa el peix a coberta i els mariners el trien i el posen en caixes. Es desestimen una colla d'organismes sense valor comercial que es llencen per la borda, és la morralla. Solen fer dos o tres bols.
S'agafa tot tipus de peix i altres animals: gambes , escamarlans, calamars , capellans, pops, lluces o maires, lluços, raps, bruixes, crancs de sopa...






OBJECTIUS

Amb aquesta activitat l’alumne ha d’aprendre a:

  • Conèixer i valorar l’entorn econòmic de Palamós.
  • Participar de forma adequada en diverses situacions comunicatives.
  • Dialogar i interaccionar amb diferents persones.
  • Respectar les normes d’interacció oral i mostrar respecte quan parlen amb els altres.

AVALUACIÓ

Al finalitzar  aquesta activitat l’alumne haurà aprés a:

  • Diferenciar i reconèixer els diferents mètodes de pesca.
  • Conèixer el procés que segueix el peix des de que el pesquen fins que se’l mengen a casa.
  • Distingir diferents tipus d’embarcacions.
  • Valorar l’evolució històrica del port de Palamós.
  • Conèixer la funció i les rutines de l’ofici de pescador.


Elaborar i estructurar una història amb introducció, nus i desenllaç.



Entradas relacionadas por categoría:



0 Responses